Jdi na obsah Jdi na menu
 

Joya de Nicaragua Série C Toro

6. 4. 2020

c-toro.jpgPředmětem dnešní recenze bude doutník od mé oblíbené značky Joya de Nicaragua, konkrétně typ série C Toro. Cena tohoto kusu se pohybuje kolem 120 Kč a jedná se o ručně vyrobený longfiller z Nikaragui. Velikostí doutník odpovídá typu Toro, nebo také jinak Corona Gorda s rozměry cca 15,2 cm na délku a 2 cm v průměru. Jednotlivé kusy jsou baleny do celofánu a skládány po 20 kusech do cedrové krabičky. Hlava douníku je uzavřená. 

 

Krycí list je Connecticut shade z Ekvádoru s odstínem Colorado, je poměrně úhledný a má jemné žilkování. Filler a binder doutníku je z nikaragujských tabáků. Doutník měl skvělou konstrukci bez viditelných vad, byl ve výborné a kondici skvěle vlhčený. Aroma nezapáleného doutníku je peprné jemné, vyrovnané a nic z něj příliš nevyčnívá. Před kouřením je nutné odříznout hlavičku - já jsem v případě tohoto kusu volil V-cut.

 

Chutě celého doutníku se nesou v lehce peprných tónech doplněných světlým dortovým krémem s příchutí oříšků, které podtrhují také tóny dřevin a přirozená sladkost tabáku. V poslední třetině se do popředí chuti dostávají také mandle a marcipán. Chuť se po celou dobu kouření příliš nemění a je velice komplexní a vyrovnaná.

 

 

Popel měl šedočernou barvu a držel pěkné 4,5 cm. Doba hoření byla 1 hodina a 30 minut.

 

Jediný výrazný, ne však velký, neduh tohoto kusu bylo prohořívání vnitřkem zhruba od 1/2 doutníku, což mělo za následek častější připalování (cca 5x). C Toro jsem si užíval na procházce v přírodě, tudíž bez nápoje.

 

Jedná se o velice lehký a odpočinkový doutník, který nezklame a o kvalitě série C není možné pochybovat. Navíc firma Joya de Nicaragua vyrábí sérii C v omezeném množství a tak tento kousek rozhodně stojí za vyzkoušení! Milovník lehčího jemného kouře bude určitě spokojen. Vhledem k tomu, že se v posledních měsících věnuji především bafání dýmky a těžších latakiových tabákových směsí, jsem si doutník jako odlehčení velice užil a mohu ho vřele doporučit.

 

 

 

 

SÍLA DOUTNÍKU: 2/5

 

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 80/100

 

By Libor