Ořezávání doutníku
Rozhodně budete muset zapomenout na způsoby zapalování filmových hrdinů, především Arnieho Schwarzeneggera, který svůj koníček přenesl na filmové plátno, ale bohužel bez jeho tradičních a správných zvyklostí. Tito „doutníkáři“ většinou strčí doutník mezi zuby, ukousnou patku, kterou se snaží odplivnout co nejdále, vezmou benzínový zapalovač, škrtnou s ním o džínsy a doutník vloží přímo do ohně. Potom potahují co jim plíce stačí a snaží se vyprodukovat co nejvíce dýmu.
Je pravda, že to vypadá velice efektně, ale takto zapálený doutník nebude chutnat o moc lépe než kouření uhlí. V následujících příspěvcích si tedy probereme základní a správné postupy, které povedou k dobrému kuřáckému zážitku.
Ořezávání
První část rituálu je velmi jednoduchá a zvládne jí snad každý, kdo vystudoval základní školu a má představu jak vypadá pravý úhel. Nikdy nepoužívejte nůž nebo zuby! V extrémních případech se dá ještě použít nehet, kterým pomalu odrýpete a odloupnete patku, ale pokud byste tohle udělali v nějakém doutníkovém klubu, asi by se na Vás návštěvníci nedívali s úsměvem. Jako neklasičtější a nejjednodušší ze všech možností vychází kovový oboustranný ořezávač. Ten jeduduše vezmete a odštípnete patku asi 2 mm od konce. Řez by měl být co nejčistější, bez otřepků a rovný (kolmý k ose doutníku). Další možností jsou nůžky, nebo „véčkové“ vyštipovače, ale práce s nimi vyžaduje trochu zkušenosti a cviku, proto z našeho výběru nejlépe vychází již zmíněný ořezávač. Levnější ořezávače se dají sehnat kolem 100 Kč ty dražší pak stojí i několik set korun.
V případě dotazů mě kontaktujte na e-mail, nebo pište do rubriky Administrátor.
By Horatio