Jdi na obsah Jdi na menu
 

Candlelight Churchill premium cigar - black

21. 12. 2014

img_2397.jpgFirma Candlelight se k mému údivu konečně pokusila vyrobit něco luxusnějšího než nevzhledný, byť dobrý doutník za 20 Kč a jak to dopadlo se můžete dočíst níže...

 

Na doutník jsem narazil zcela náhodou, při výběru vhodného kuřiva na Vánoční svátky a tak jsem musel vzít alespoň jeden kus na zkoušku. U levnějších doutníků si většinou beru více kusů, aby bylo hodnocení objektivnější, ale při ceně 100 Kč za doutník Candlelight jsem byl raději obezřetný a nechtěl jsem zbytečně utrácet za něco, co nemusí chutnat úměrně dobře ke své ceně.

 

Výrobce se rozhodl zabalit doutníky po 3 kusech do "luxusní" černo - zlaté krabičky a stejně takové barvy má i samotná tuba, ve které se dá doutník koupit. Víčko a dno tuby je vyrobeno ze zlatého kovu, ale samotné tělo tuby je vyrobneno z tvrdého papíru, stejně jako například roličky od plastových sáčků v supermarketech. Tuba se tedy snaží působit luxusně, ale (podle mě) vypadá spíše kýčovitě a lacině. Na tubě je napsaáno, že se jedná o ručně dělaný (suchý) shortfiller kousek s tabákem z Dominikánsé republiky a už při pohledu na doutník samotný se tato informace zdá být věrohodná. Krycí list Connecticut Shade a je přirozeně hnědý, hladký a na poměry Candlelightu i reprezentativní. Smotek má uzavřenou hlavu jež je nutné ořízout a stavba těla je úhledná a pevná. Velikost tohoto kousku je úctyhodná - 16,5 cm na délku a 1,7 cm na šířku!

 

Buket doutníku je lehce peprný a trochu připomíná typicky dominikánské aroma tabáku, ale nevoní uplně stejně jako třeba Pléiades.

 

Chuť je ale jedno velké zklamání. Po zapálení vám nafackuje štiplavá, ostrá a výrazná chuť, která je sice s postupem hoření jemnější, ale rozhodně ne dobrá. Bohužel se mi nepodařilo v chuti identifikovat žádné přesnější příchuti, protože horký a štiplavý kouř to dokonale znemožnil. Hoření bylo taktéž hrozné a za celou dobu co kouřím doutníky jsem snad neměl v ruce jiný doutník, který bych musel minimálně 7x znovu připalovat, protože prohoříval vnitřkem. Přitom pohmatem se před zapálením zdál kousek velice kvalitně zpracovaný. Celková doba kouření byla cca 50 minut, ale už po prvních 5ti jsem se těšil až doutník odložím.

 

Výrobce se sice chlubí, že náplň je směsí dominikánských tabáků, ale chutí připomíná spíše směs trávy a lupení. Tento doutník je pro mě velkým zklamáním a rozhodně nedoporučuji nikomu, si tento "premium cigar" kupoval. Třeba jsem narazil na špatný kus a někomu jinému chutnat bude, ale za stejnou cenu se dá sehnat chuťově o mnoho lepší dominikánský shorfiller Balmoral!

 

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 54/100

 

By Libor

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Candlelight

Lenfi,1. 6. 2021 20:47

Doutnik jsem dostal a opravdu hoří prostředkem a zhasíná přesně jak je popsáno v článku chuť šťiplavá.

Luxus

Aleš Zelina,22. 12. 2014 19:07

Tabákové smotky právě teto značky jsou vhodné na vykuřování sklepů a skleníků, bez ohledu na způsob jakým jsou zabaleny. Typický hospodský, luxusní, regálový doutník, který je vhodný leda proti akutní zácpě. Za 100kč se nechá pořídit velmi kvalitní longfiller, nebo i dva.

Re: Luxus

Labužník,27. 12. 2014 20:32

Popravdě, třeba kousek Brasil Corona od firmy Candlelight je to nejlepší, co můžete v této cenové relaci ve formátu corona sehnat.

Souhlas s hodnocením

Doutníkářský ráj,23. 12. 2014 22:06

Zdravím, tento kousek od zn. Canlelight jsem měl možnost jednou vyzkoušet a popravdě, tak, jak je zde v článku popsán, odpovídá i dle mého názoru realitě, takže si nemyslím, že to bylo jen o špatném kuse:). Tento článek je perfektní, dobrá práce.